Zde je další recept na vegetariánské hlavní jídlo:
Cizrna s batáty a quinoou
Potřebujete:
- 1 šálek bílé quinoi
- 2 šálky vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na menší kousky
- 1 plechovka cizrny, opláchnutá a osušená
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
- Limetka na dochucení
- Čerstvé koriandrové lístky na ozdobení
Postup:
- Quinou dáme do hrnce a zalijeme 2 šálky vody. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu, přikryjeme a necháme vařit asi 15-20 minut, dokud se voda nevstřebá a quinoa se nenasaje. Poté odstavíme z plotny a necháme odpočinout.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli a česnek. Orestujeme je asi 3 minuty, dokud se nezačnou lehce zbarvovat.
- Přidáme nakrájený batát a smažíme asi 10 minut, dokud nezměkne.
- Přidáme cizrnu, mletý kmín, mletý koriandr, sůl a pepř a promícháme.
- Směs dusíme asi 5-10 minut, dokud jsou všechny ingredience měkké a propojené.
- Podle chuti osolíme a opepříme a dochutíme šťávou z limetky.
- Na talíři nebo misce rozložíme vařenou quinou a přidáme směs s batáty a cizrny. Ozdobíme čerstvými koriandrovými lístky a podáváme horké.
Tento recept je plný bílkovin, vlákniny a vitamínů a je skvělou volbou pro vegetariány a vegany, kteří hledají zdravé a výživné jídlo. Batáty jsou bohaté na antioxidanty a vlákninu, cizrna dodává jídlu bílkoviny a quinoa poskytuje kompletní spektrum aminokyselin.